Acest site se afla in curs de actualizare, constructie, reconstructie. Posibil ca unele pagini sa nu functioneze sau sa intampinati diferite erori. Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri provocate!

Tratarea apelor

Bacterii

Sursa
Bacteriile sunt organisme foarte mici care apar natural in apa. Nu toate tipurile de bacterii sunt nocive. Multe organisme aflate in apa nu prezinta un pericol pentru sanatate atat timp cat nu cauzeaza boli. Contaminarea biologica poate fi impartita in doua categorii (1) patogene (care cauzeaza imbolnavire) si nepatogene. Bacteriile patogene produc imbolnaviri precum febra tifoida, dizenterie, gastroenterocolite, infectii hepatice si holera. E. Coli (Eschrichia Coli) sunt bacterii coliforme care sunt cautate in analiza apei. Aceste organisme se gasesc in materia fecala a oamenilor si animalelor. Daca prezenta E. Coli-lor este insotita de valori inalte ale nitratilor si clorurilor, de obicei acest lucru arata o contaminare din apa menajera, fosa septica prin infiltratii sau conducte fisurate. Patru sau mai putine colonii/100 ml coliformi in absenta valorilor inalte nitratilor si clorurilor implica prezenta infiltratiilor din apa de suprafata. Cele mai comune bacterii nepatogene sunt ferobacteriile. Fero-bacteriile pot fi identificate lasand o mostra de apa lasata peste noapte intr-o sticla si observand un precipitat floconos de culoare rosie.

Tratament
Bacteriile pot fi tratate prin microfiltrare, osmoza inversa, ultrafiltrare sau oxidare chimica si dezinfectare. Sterilizare cu UV distruge de asemenea bacteriile dar turbiditatea, culoarea, si impuritatile organice interfereaza cu razele UV pot reduce puterea razelor UV. Tratarea cu UV nu conduce efecte reziduale dar presupune curatarea si dezinfectarea periodica. Sterilizare cu UV este urmata de obicei de filtrare la 0.2 microni atunci cand se doreste o apa de inalta puritate. Cea mai comuna metoda este cea de oxidare chimica si dezinfectie. Injectia de hipoclorit este cea mai raspandita metoda de oxidare chimica si dezinfectie. Pentru a distruge bacteriile este nevoie de un dozaj de 3-5 mg/litru si o valoare a clorului rezidual de 0.4 mg/litru cu un timp de contact de 30 minute.
Osmoza Inversa reduce in proportie de 99% bacteriile din reteaua de apa potabila.

Cyptosporidium

Sursa
Cryptosporidium este un parazit protozor de diametru intre 4 si 6 microni. Cisturile trec din stomac in intestinul subtire unde invadeaza tractul gastrointestinal. Simptomurile infectiei sunt diareea, crampe, greata si febra.

Tratament
Filtrarea este cel mai eficient mod de eliminare a cisturilor protozoare. Cartusele filtrante la 0.5 microni la chiuveta sunt realizate special pentru acestea.
Sursa
Toate apele de adancime au o duritate mare. Duritatea apei este determinata de continutul de saruri de calciu si magneziu. O apa cu o duritate sub 6 d° (grade germane) este considerata o apa moale. Sarurile de Ca si Mg care formeaza duritatea sunt impartite in doua categorii:
duritatea temporara (contine carbanati) si 2) duritatea permanenta (contine non-carbonati). Mai jos sunt prezentate diferite combinatii de duritate permanenta si temporara cu formulele chimice respective.


Duritate temporara

1. Calcium Carbonate (CaCO3) - calcar, rare in water supplies. Produce alcalinitate in apa.
2. Calcium Bicarbonate [Ca (HCO3) 2] Apa contine CO2 si este alcalina de asemenea. Prin incalzire se evapora CO si se transforma in (1) si formeaza crusta.
3. Magnesium Carbonate (MgCO3) similar (1)
4. Magnesium Bicarbonate [Mg (HCO3)2] - Similar (2)


Duritate permanenta

1. Calcium Sulfate (CaSO4) Cunoscut sub numele gips, folosit la fabricare ipsosului. Precipita si se depune cand este in cantitate mare.
2. Calcium Chloride (CaCI2) Reactioneaza in boiler si produce scaderea PH:
CaC1, + 2HOH ==> Ca(OH)2+2HC1
3. Magnesium Sulfate (MgSO4) - Cunoscut sub numele de sare amara si are evect laxativ.
4. Magnesium Chloride (MgCI2) - Similar (2).
Sodiul este de asemenea prezent in sursele de alimentare cu apa ale caselor dar este considerat nepericulos atata timp cat nu este in exces.

Tratament
Dedurizatoarele pot scoate duritatea pana la limita de 100 grade germane. Daca duritatea este in jur de 30 grade sau valoarea sodiului este mai mare de 33%, atunci nu se poate folosi setarea economica a sarii. Daca duritatea este foarte ridicata, atunci cantitatea de Na va fi ridicata dupa dedurizare si este necesara osmoza inversa pentru producerea apei potabile.

Hidrogenul Sulfurat

Sursa
H2S este un gaz care produce un miros de oua clocite in apa. Asemenea apa este neplacuta in fi folosita pentru baut sau in procese industiale. Cele mai multe ape sulfuroase contin intre 1 si 5 mg/l hidrogen sulfurat. H2S poate influenta claritatea testelor de duritate, PH si Fe. Pentru eliminarea mirosului produs de H2S se dozeaza Cl inalbitor. H2S nu poate fi depistat in laborator ci doar la fata locului. H2S este coroziv chiar si in concentratii mici si de asemenea gazele vor innegri suprafetele vopsite dandu-le aspect de afumat.

Tratament
H2S necesita clorinare in cantitati suficiente pentru eliminare si o cantitate de clor rezidual de 3 mg/l pentru fiecare mg de H2S. Se recomanda filtrarea apei cu carbune activat pentru a scoate excesul de clor rezidual.

Fierul

Sursa
Fierul apare natural in apele de adancime sub trei forme: Ferura de Fier (apa este limpede), Fierul Feric (apa rosie) si Complex organic rosu continand fier (Fierul Organic). Fiecare stare poate fi prezenta singura dar si in combinatie cu celelalte. Fierul in prima forma se mai numeste si bicarbonat feros. Apa este limpede cand este proaspata dar devine tulbure in contact cu aerul. Aerul oxideaza ferura de fier si o transforma in Fierul Feric sau hidroxid feric, care este vizibil in apa proaspata si este de culoare rosie. Fierul Organic este o combinatie de vegetatie descompusa si fier. Aceste materii organice sunt cauza culorii rosiatice a apei. Anumite bacterii se hranesc cu fier. Ele oxideaza fierul din feros in feric si il depoziteaza intr-o masa gelatinoasa cu care se inconjoara. Aceste formatiuni gelatinoase sunt periculoase pentru ca pot bloca valvele si mediile de filtrare.

Tratament
Fierul din apa limpede poate fi scos prin dedurizare daca este mai mic de 0.5 mg/litru si PH este mai mare de 6.8. Daca este mai mare de 5 mg/litru atunci trebuie oxidat cu hipoclorit inainte de a fi filtrat mecanic. Agentii oxidanti precum clorul omoara si fero-bacteriile existente.

Manganul

Sursa
Manganul (Mn+4, Mn+2) este prezent in multe soluri si sedimente ca si in roci carora structura le-a fost modificata din cauza caldurii si presiunii. Mn este folosit in producerea otelului pentru a-i imbunatati rezistenta la coroziune si duritatea. Mn este considerat esential in viata plantelor si animalelor si poate fi obtinut din diferite alimente precum: cereale, spanac si toate produsele fainoase. Este cunoscut a fi important in constitutia sitemului osos si cardiovascular.
Mn se gaseste in apele de adancime intre 2-3 mg/litru. Este greu de tratat datorita conditiilor care trebuie a fi indeplinite (PH, raportul bicarbonati/carbonati, si de prezenta altor minerale in special Fe).

Tratament
Eliminarea Mn se poate face prin schimb ionic (dedurizare) sau oxidare chimica retentie filtrare. Eliminarea prin dedurizare necesita ca PH sa fie > 6.8 si regenerare in contracurent a dedurizatorului. Este nevoie de 1 mg/l Oxigen pentru a oxida 1.5 mg/l Mn. Filtrele cu Birm si injectia de aer reduc Mn daca PH este intre 8-8.5. Adaugarea de substante chimice (Clor, Permanganat de Potasiu, Apa oxigenata) urmata de 20 minute retentie si apoi fitrare cu birm, silicat de fier si potasiu, carbune, sau filtru Ag este de asemenea o solutie de scoatere a Mn.

Materia organica

Sursa
Materia organica reprezinta o parte insemnata a solului, prin urmare compusi din materia organica solubila sunt prezenti in toate sursele de apa. Materia organica este regasita in mod indirect in analiza apei ca si carbon, TOC (total organic carbon). Mai jos este o lista de organice stabilita pentru apa potabila in 1986.

Endrin
Trichloroethane
Lindane
Tetrachlorodibenzodioxin (dioxin)
Methoxychlor
Vydate
Toxaphene
Simazine
Polynuclear aromatic hydrocarbons (PAH)
TP
Polychlorinated bi phenyls (PCB)
Aldicarb
Atrazine
Chlordane
Phthalates
Dalapon
Acrylamide
Diquat
Dibromochloropropane (DBCP)
Endothall
Dichloropropane
Glyphosate
Pentachlorophenol
Carbofuran
Pichloram
Alachlor
Dinoseb
Epichlorohydrin
Ethylene dibromide (EDB)


TolueneDibromomethane
Adipates
Xylene Hexachlorocyclopentadiene

Organicele provin din trei mari surse: (1) maruntirea materiei organice naturale,(2) deseuri chimice casnice si industriale,(3) reactivi chimici datorati proceselor de tratare a apei. Prima sursa contine materiale humice, microorganisme, compusi alifatici pe baza de petrol si hidrocarburi aromatice. Materia organica provenita din apele reziduale, agricultura si soluri contaminante. Ultima sursa este folosirea dezinfectantilor care in reactie cu materia organica produc compusi periculosi (Trihalometani) sau din componentele de asamblare ale coductelelor cum ar fi adezivi.

Tratament
Carbonul activat este in general folosit pentru eliminarea materiei organice, a clorului precum si in corectarea parametrilor gust, miros, culoare. Timpul de contact si debitul de curgere este dat de dimensiunea filtrului de carbune. Cand se doreste eliminarea materiei organice debitul trebuie restrictionat la 6 litri/h/litru carbune. Osmoza inversa va elimina 98-99% din materia organica prezenta in apa.
Inapoi

Nu aveti produse in cos
Intrebari frecvente

  •  
Mai multe intrebari...

 


Distribuim exclusiv in Romania filtre si purificatoare de apa marca Puri Optima.
Livram in 24 de ore in: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaut, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj,Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj,Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea